sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Ratiritirallaa.....

Ratiritiralla, tuli talvi halla,
kuuraparta tuiskutukka, lumiviitta harmaasukka.
Ratiritiralla, sellainen on halla....


Miesmuistiin kylmin ja lumisin talvi Suomessa, jopa aivan etelässä, pääkaupunkiseudulla. Lunta ja jäätä tuntuu riittävän... Pakkanen on paukahdellut kautta maan ennätyslukemissa. Facebookissakin ihmiset aloittavat päivän kuulumiset; "pakkasta -26..."

Ratiritiralla, mitä teki halla?
Puhui metsät puhtahiksi, jäät ja järvet kantaviksi.
Ratiritiralla, sitä teki halla....

Monet ovat löytäneet vanhat tutut liikuntalajit ja uutisissa kerrotaan miten sukset ja luistimet loppuvat urheiluliikkeistä ja tavarataloista. Televisossa näytetään kuvia punaposkisista hiihtäjistä ja iloisista perheistä jotka opettelevat yhdessä luistelemaan....

Ratiritiralla, hyvin teki halla
saavat lapset lasketella, luistella ja lauleskella
Ratiritiralla, kiitoksia, halla!


Toisaalta; kuinka monen kuulee valittavan, että saisivat jo pakkaset loppua. Ettei ulkona voi liikkua, kun on aivan liian kylmää ja paleltaa...Facebookissa ihmetellään, kuinka kukaan pystyy ulkoilemaan, jos pakkasmittari näyttää -15C....

Olemmeko me suomalaiset vieraantumassa niin kauas luonnosta ja normaalista vuodenaikojen vaihtelusta, ettemme kestä enää kylmiä talvia, kun sellainen kohdalle sattuu? Sopeutuuko ihminen ilmastonlämpenemiseen näin nopeasti, itsekään sitä tajuamatta? Vai emmekö osaa tai vain viitsi yksinkertaisesti pukeutua sään edellyttämällä tavalla, suojata kehoamme pakkaselta?

Mittarissa -12C ja taivaalta satelee pakkaslunta. Villapaitaa ja toppahousuja, untuvatakkia ja huopikkaita tarvitaan. Ja ulkoilu on juuri nyt mitä virkistävintä ja hauskinta!

Väittää Kenokaula! Ratiritiralla.......

8 kommenttia:

isopeikko kirjoitti...

Lapissa onkin ollut lämmin etelän pakkasiin verratuna :)

Hallatar kirjoitti...

Niin, hups, itsekin olen palell... sitä ehkä täällä etelämmässä aloimme jo tottua talvettomiin talviin. =)

Demetrius kirjoitti...

Nimenomaan, hyvin teki halla =) ja se on vielä hellinyt meitä kaakkois-suomalaisia erityisen paljon.

Tosin tänään piti sen verran antaa pakkaselle (-24 C) periksi että jätin verkot katsomatta, kalojen päästely käy vähän vaikeasti kun verkko jäätyy heti köntäksi.

Crane kirjoitti...

Niionkii, Isopeikko! Kyl se sitten kesällä vaihtuu toisinpäin...

Juu, Una, kyllä se kylmä tuntuu, kun ei ole tottunut... Sen verran harvoin kai näitä pakkasia siellä etelässä on. Näin Matkamessujen aikaan muistuu mieleen, että takavuosina oli tavallista pääkaupunkiseudulla, että satoi vettä ja oli +5 lämmintä....

Ja totta tuo näpeillekin käy, Demetrius? Ainakin jos vielä käy vinkka... Mutta kalamiehen onneksi pakkanen tekee vahvat jäät ja jos ei ihan heti hellettä pukkaa, niin jääkalastuskausikin pitkittyy...:)

Hannelen paratiisi kirjoitti...

Hihi, täälläkin talvivälineet loppuneet kaupoissa, minä pelkään kylmyyttä, en mielelläni lähde seikkailemaan.. Ulkoilu on eri asia.

Crane kirjoitti...

Niin ja Hannele, eikös olekin ihana tulla kylmästä säästä lämpimään kotiin...

Mk kirjoitti...

No ihan rehellisesti sanottuna ei täällä vielä ole tarvinnut edes villasukkia.
Kylmä on vasta kun mittarissa alkaa olla -30.
Eihän itsessään pakkanen palelluta vaan viima ja tuuli.
Joka on keväisin ja joskus syksyisinkin paljon raaempi.
Toisaalta kaikilta ei varmaan edes löydy kunnon toppavaatteita ja Kuomia, nehän eivät varsinaisesti ole kuuluneet muodikkaaseen kaupunkipukeutumiseen.
Eikä niitä toki joka talvi ole tarvinnutkaan.

Crane kirjoitti...

Naulankantaan, Mk. Pukeutuminenhan se ratkaisee. Mutta tottumus on myös merkittävä. Sinä, joka hiipparoit alvariinsa ulkoilmassa kaikkina vuodenaikoina, olet karaistunut ja liikunta varmaan pitää verenkierronkin vilkkaana. Sellainen joka on tottunut jo koululaisena kulkemaan kotiovelta autolla ja viettää päivät sisällä, palelee, vaikkei olisi miinusasteitakaan...
Luulisin!