maanantai 27. heinäkuuta 2009

Pogostan tautia, syyhyä vai ekseemaa.....

Huh hellettä, sanoi jänis pakkas.... Ehkä tämä menisi sen yhden renkutuksen piikkiin siitä, miten suomalainen tykkää pakkasesta kun helle valtaa maan... Nyt te varmaan ajattelette, että olen saanut auringonpistoksen tai muuten vain lopullisesti sekaisin. Vastahan ihanaa kesää ylistin... Minulla on valitettavasti pieni syy toivoa viileämpää, vaikka niin kovin tätä aurinkoista säätä rakastankin....

Niin, poikkesin siis reissullani Helsingistä mutkan Lappeenrantaan, Joutsenoon ja Anttolaan. Poikkeamisen käynnisti veljelleni tehty leikkaus jossa häneltä poistettiin kasvain. Kasvaimen laatua ei heti osattu sanoa ja ajattelin, että jos on sitä huonomman sorttista, on syytä käydä katsomassa velimiestä. Ja toki muutenkin... Onneksi ei sitten ollut sitä pahempaa... No, joka tapauksessa muutenkin turvoksissa olleeseen jalkaani nousi reissun jälkeen alkuviikosta punaisia pilkkuja ja kutina oli aivan kestämätön. Nyt se näyttää tuolta:Soitin loppuviikosta lääkäriin ja kyselin, onko normaalia, että koipi on yhä näin turvoksissa, ettei tavallisia jalkineita pysty käyttämään. Olin lähinnä huolissani työkykyisyydestäni, koska tarkoitus on aivan pian mennä vanhusten palvelutaloon harjoitteluun, jos ei oikeaa työtä satu saamaan. Sainkin pikakomennuksen Lapin Keskussairaalan päivystykseen, koska lääkäri puhelimessa pelkäsi minulla olevan laskimotukoksen. No, ei onneksi ollut sitä, vain ylenpalttisesti kudosnestettä, niinkuin itsekin arvelin. Päivystävä lääkäri ei kuitenkaan nähnyt jalassani turkasesti kutiavaa ihottumaa vaan hänen mielestään koipi oli normaali ja turvotus kuului asiaan. Lupasi vielä, että turvotusta voisi kestää jopa vuoden!!!!! Lymfahoitoon sentään lähetteen antoi, mutta epäili vahvasti senkin vaikutusta....

Niinpä olen netistä etsiskellyt kaikki sienet, ekseemat, syyhyt ja bogostan taudit, jotka jotenkin viittaavat tähän hulluksi tekevään ihottumaan. Huuhdon jalkoja viileällä vedellä aina kun kutina käy sietämättömäksi. Kortisonista eikä antihistamiinista ole paljoa iloa ollut. Parhaan avun kutinaa rauhoittamaan olen saanut kiinasta tuomastani vihreästä (menthol-)litkusta ja jopa tiikeriöljystä. Lääkäriin en ole nyt kovin innokas menemään, mutta tietenkin pian on pakko.

Onko kenelläkään kokemusta tai tietoa tällaisesta??? Jos, niin pliiiiiissss, kertokaa! Kaikki neuvot ja tieto otetaan ilolla vastaan!

15 kommenttia:

Arjaanneli kirjoitti...

Jösses! Mun silmiini näytti ihan ruusulta, mutta kaiketi tohtori oli sen poissulkenut?
Sinuna menisin nyt kyllä ihotautilääkärille(kokeneelle) mikäli kutina ja ihottuma jatkuu.
Kun olin ihot.hoitajana, oli meillä käytössä Menhtholivesi-salvaa.
Siinä oli kortisonia ja mentholia. Oli oiva lääke kutisevaan ihottumaan.
Ekseema on yleisnimitys ihottumalle.Syyhy ei näytä tuolta, eikä rajoitu pelkkään jalkaan.Ootko katsonnu varpaiden välit, että ovat ehjät?
Oliko tuo vaivasenluuleikkauksen jälkivaivaa?
Keittosuolahaude auttaa turvotukseen ja viilentää mukavasti.
Mie kyl menisin sinne lääkäriin....

Celia kirjoitti...

Hui kamala, kun jalkasi on turvoksissa. Kyllä tuota pitäisi näyttää sellaiselle lääkärille, joka osaisi sanoa, mikä jalkaasi oikeasti vaivaa.

Oma koipeni turposi pari päivää sitten, kun jokin ötökkä puri ja raavin kutisevaa puremakohtaa niin kamalasti, että koipeen pujahti jokin bakteeri. Nyt sitten olen viikon antibioottikuurilla. Mokoma vaiva vaivaisen hyttysenpureman vuoksi.

...mutta tuo sinun jalkasi kyllä näyttää ihan erilaiselta kuin omani. Bakteeritulehdusmahdollisuus pitäisi kuitenkin tutkia ja sulkea pois mahdollisimman pikaisesti.

isopeikko kirjoitti...

Peikko puhaltaa. *puuh*

Crane kirjoitti...

Juu, Arjaanneli, ruusu suljettiin pois, kun ihottumaa on vähän toisessakin jalassa ja polvitaipeessa. Ihoalueita kuumottaa, huomasin! Siinä kiinalaisessa "litkussa" on just mentholia ja jotain tulehdusta poistavaa yrttiä, se kyllä auttaa. Kyllä mie tietenkin sinne lääkäriin huomenna ajan tilaan... Joo, vaivaisenluuleikkauksen seuraamuksia. Söin jo yhden antibioottikuurin, kun haava ei oikein parantunut. Kuulin Äkäslompolon puolessa olevasta fysikaalisesta, jossa lymfahoitoa. Toivon, että laittaisi nesteet liikkeelle, turvotus kun vaivaa muutenkin.

Eikö vain olekin hurjaa, mitä pieni ötökkä voi aiheuttaa, Celia! Oletko yleensä ötököille yliherkkä, kun niin kutitti? Toivottavasti jalkasi on jo parantunut!

Voi kiitos, Peikkonen! Paras apu!

Crane kirjoitti...

Vielä: Varpaanvälit on ehjät, Arjaanneli!

arleena kirjoitti...

Eipä ole antaa tietoa, mutta hoitoa jalkasi tarvitsee pikaisesti.

Minulla on tänä kesänä ollut kummallisesti kutinaa, vähän joka puolella. Päänahassa, käsivarsissa ja jaloissa. En ole käyttänyt mitään, koska ei ole turvotus ym oireita. Menee aina päivässä pois.
Luulen, että pienen pienet ötökät ovat temmeltäneet. Niitä ei aina huomaa, jos pääsevät iholle kulkemaan.

Toivon pikaista paranemista ja paluuta normaaliin "jalkaan "

Crane kirjoitti...

Kiitos Arleena! Olisivatko ötökät tavallista "äkäisempiä" tänä kesänä? Tässä asiaa pohtiessani myös mietin, onko auringolla osuutta asiaan... Eiköhän ongelma pian ratkea!

mm kirjoitti...

Ruusua minäkin heti arvelin. Sekin kuumottaa.
Mukava, kun tulit taas linjoille!

Demetrius kirjoitti...

Kis kis kippurahäntä, mitäs läksit Lappeenrantaan. Siis piti sanomani ettei ole aavistustakaan turvotuksen aiheuttajasta mutta jos se on täältä Etelä-Karjalasta saatu niin olen pahoillani :-} Epäilen kuitenkin niitä Anttolalaisia, nehän ovat savolaisia...

Mk kirjoitti...

No huh, onpas kurja vaiva!
Parempaa lääkäriä minäkin suosittelisin.

Oletko kokeillut Bepanthenia?
Hätäpäissäni kerran laitoin sitä kun muutakaan ei ollut ja vei ainakin kutinan pois.
Joku suositteli aloeveravoidetta, mutta tehonneeko noin pahaan ihottumaan?
Toivottavasti lymfahoitokin auttaa.

Marja-Leena kirjoitti...

Äitini jalka näytti tuollaiselta silloin, kun hänellä oli ruusu. Ihottumasta ja kutinasta en osaa sanoa. Muistan jonkun tuttavani saaneen kortisonia johonkin vastaavaan vaivaan.

Kävitkö Arvauskeskuksessa? Oliko kovinkin nuori lääkäri? Itse en enääluota tippaakaan Terveyskeskuksen lääkäreihin sen jälkeen, kun tyttäreni leukemiaa hoidettiin alkuvaiheessa kaksi kuukautta antibiooteilla.

Kannattaa varmaan käydä näyttämässä toisellekin lääkärille?Määräsikö tämä, joka puhui vuoden turvotuksesta siihen mitään antibioottia? Joku tulehdushan jalassasi selvästi on (näin maallikon silmin katsottuna).

Crane kirjoitti...

Kiitos mm! Mukava olla takas...:-)
Ei onneksi ruusua!

Heh, Demetrius, oishan se pitäny arvata... Niin tai näin, mukava oli palauttaa mieleen karjalainen välittömyys...

Mk, Bepsu on hyväksi havaittu, noihin jalkojen arpiinkin käytetty. Toivottavasti pääsen sinne lymfahoitoon...

Kerrankin näin päin, Marja-Leena, tällä kertaa se nuori teekoon lääkäristyttö osoittautui asiaan paneutuvaksi ja asiakasta kuuntelevaksi, mitä ei voinut sanoa keskussairaalan päivystyksen keski-ikäisestä mieslääkäristä....

Vallaton mummeli kirjoitti...

Onpa näköinen! Hyvä, että olet saanut avun vaivaan. Mullakin on jalassa kaksi ja kädessä kaksi ihmeellistä näppylää, jotka kutiavat ja vahingonraapaisu sattuu. Paarmaa tai mäkäräistä epäilen, mutta kun ne paarmat tökkii jatkuvasti, niin miksi neljä pahkuraa kipeytyy? Kärmes se ei voi olla, koska ne kaksi pahkuraa ovat toisistaan niin etäällä. Tai sitten se on ollut salakavala jättikäärme.
Miekii kävin Lappeenrannassa ja Hiekkalinnassa, kas kun ei tavattu :)

Anonyymi kirjoitti...

Aikaa on jo vierähtänyt tämän keskustelun aloituksesta, mutta ajattelin silti vielä mainita oman näkemykseni tuosta turvotuksesta. Itselläni oli aivan samannäköiset jalat toistakymmentä vuotta sitten ja menin sairaalaan kun en enää pystynyt kävelemään. Sitä sitten siellä ihmeteltiin monen lääkärin ja hoitajan voimin ja lopuksi tuli venäläinen lääkäri joka totesi sen olevan KYHMYRUUSUA. Viikko tiputuksessa (tod.näk. kortisooni) ja sen jälkeen ei ole vaivannut.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla samanlaiset jalat ja niin kipeät molemmat jalat. Työpaikkalääkäri totesi että kyhmyruusu ja äkäinen kortisoonikuuri ja vuodelepo sillä ei ohi olisiko ollut vuosi 2013 en muista tarkkaan.