perjantai 20. maaliskuuta 2009

Äidit, ne kaiken näkevät...

Pakinaperjantain 120.haaste " Suomusilmä"


Kylläpä harmitti, kun en tähän suomusilmäaiheeseen oikein saanut otetta. Etsin sopivaa ideaa biologiasta, käärmeistä ja liskoista, mutta jotenkin ei vain natsannut. Jos jokin saa ihokarvani inhotuksesta nousemaan, niin käärmeet. Nuo paratiisin kieroilevat sihisijät ja ensimmäisen naispolon harhaanjohtajat edustavat minulle eläinmaailman pelottavinta lajiketta…. Lukijat ymmärtänevät, miksi olen jo kauan asunut ”tuntureiden takana”. Lapissa käärme on yhä harvinaisuus, onneksi. Olenkin jo laatinut peräytymissuunnitelman kohti pohjoista siltä varalta, että ilmasto todella lämpenee nopeasti ja käärmeet valtaavat nämäkin metsät ja maat. Mikä puistattava ajatus!

En siis keksinyt mitään kirjoitettavaa ja kun kävin lukemassa muiden pakinoita, minusta tuntui, että kaikki oli jo sanottu... Olin itseeni hieman pettynyt ja turhautunut.

Mutta sitten, puolivälissä viikkoa minulta putosivat suomut silmiltä. Noin niinkuin henkisesti. Ja melkein kirjaimellisestikin. Erään kohtaamisen yhteydessä nimittäin oivalsin, että äidit, nämä kaiken näkevät, kaiken kestävät ja väkevät, voivatkin olla maailman suomusilmäisimpiä ihmisiä.

Äiti, tämä madonna ja lähes myyttinen olio, voi äitinä ja ihmisenä suomusilmittyä niin pahoin, ettei kykene näkemään jälkikasvussaan lainkaan vikoja. Vaikka nuoriso ja varttuneempikin jälkikasvu mitä tekisi, äiti vain hymyilee herttaisesti ja sanoo ” ei minun lapset ainakaan, ne on ne kauheat naapurin kakarat…”

Kun tämän äidin aikamiespoika joka viikonloppu vetää äkkikuolemat, kirjaimellisesti konttaa kapakasta kotiin, oksentaa keittiön lattialle ja sammuu vessaan pariksi vuorokaudeksi, äiti vain hymyilee, eikä näe asiassa mitään kummallista.

Eikä sittenkään kun äidin aikamiespoika hakkaa akkaansa ja melkein päästää tämän hengiltä, ei äiti lapsestansa mitään pahaa usko. Päinvastoin. Sehän on vain akan oma vika, jos ei osaa pitää suutansa kiinni, kun mies kotiin kämpii. Totta kai se alkaa nalkuttamaan, eikä sen naisen nalkutusta kukaan jaksa kuunnella.

Jos käy niin, että se akkaparka jostakin vielä viime hetkellä saa voimia kerätä kamppeensa ja jättää ukkonsa, niin tottahan suomusilmäinen äityli ottaa poikansa hellään hoivaansa. Ja muistaa vihata ja olla katkera sille muijalle, kun kehtasi niin hyvän miehen jättää ja sellaisen häpeän heille tuottaa…

No, tuon kohtaamisen jälkeen palasin kotiini juoksujalkaa. Kauhu siivitti askeleitani niin, että nousin portaat neljänteen kerrokseen kaksi askelmaa kerralla, mikä täytyy olla uskomaton suoritus tällä kunnolla. Kotona en takkia enkä kenkiä ehtinyt riisua kun kannoin jalkalampun kylpyhuoneeseen. Siellä, asuntoni ainoan pelin edessä, kiduttavan kirkkaassa kohdevalossa tutkin tarkasti omat silmäni. Etsin ja tutkin tuntitolkulla, katsoin ja tiirasin, kääntelin ja vääntelin silmäni kipeiksi. Vähitellen rauhoituin, kun en silmissäni suomuja havainnut.

Mutta eihän sitä koskaan tiedä….

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niin, vakavaa asiaa. Lehdissä tuollaista lukenut. Toivottavasti en niin sokea olisi, en usko. Ja nuoret tytöt vahvempia, lähtevät toivottavasti kävelemään ajoissa. Kaikesta kiusaamisesta puhutaan, jo eka luokalla. Mitään loukkauskia ei sallita. Uusi sukupolvi viisaampi.

Crane kirjoitti...

Niin, Hannele mummu, taitaa olla sen laatuista suomusilmäisyyttä, ettei sitä itse ensiksi huomaa...
Ei sitä kuites meillä, eihän!?!

Onneksi ja toivottavasti polvi paranee!

Anonyymi kirjoitti...

Loistava kirjoitus! Niin asiaa ja samalla mukavaa huumoria =) Onhan nuita suomusilmä-äitejä joitakin tullut nähtyä. Luulen, että itse en ole ollut sellainen, mutta ehkä parasta käydä nyt vähän peilin edessä minunkin...

Crane kirjoitti...

Kiitos, Ruska!
Äitejä monenlaisia...:) Kaipa silti kaikki parhaansa mukaan!

Anonyymi kirjoitti...

Voi kun minua suomusilmää harmittaa, kun en osaa koskaan sanoa mitään järkevää täällä, kuten en eräässä toisessakaan blogissa, jota säännöllisesti luen. Te, jotka osaatte sanoa sanottavanne, niin mitäpä siihen lisäämään.

Välillä minulle tulee kirjoittamisen pakko, mutta sitten taas ei. Sanoit, että kaikki oli jo sanottu... Minäkin turhaudun, mutta onneksi se menee pian ohi. :)

Marjattah kirjoitti...

Jännästi rakennat pakinan pakinan kirjoittamisesta. Ja paljon perää havainnossasi, entinen ope muistaa kyllä.Milloin rakkauden rikka silmssä kasvaa suomuiksi, siinäpä peilaamista itsekullekin.

Crane kirjoitti...

Voi, Vallaton Mummeli! Annetaan vaan itsellemme aikaa... (mie ainaskin oon ihan etana!). JA sinun sanomisilla on paljon painoarvoa, joten älä turhaan turhaudu!
Onneksi täällä blogissa on lupa olla juuri sellainen kuin on!


Sinäpä ilmaisit asian todella hyvin, Marjatta; "rakkauden rikka silmässä kasvaa suomuiksi". Juuri noin. Ja saa olla tarkkana, että huomaa ajoissa...

Anonyymi kirjoitti...

Eikös rakkaus ole aina vähän sokea?
Ei sen tietysti silti tarvitsisi kaikkea kestää ja kärsiä.
Eikä hyväksyä.

Hyvä pakina!

Crane kirjoitti...

Kiitos, Mk.

Olin kieltämättä hieman ilkeä. Siihen tosiaan oli eräs kohtaaminen ja se sai purkamaan omaa turhautumista.

Ei tosiaan tarvitsisi kestää eikä kärsiä, kenenkään taholta kaikkea!

Lastu kirjoitti...

Hyvin pakistu aiheesta "omat lapset kullanmurut vastaan vieraat lapset kauhukakarat"!

Ja kun pääsee anopiksi, pitää opetella kävelemään varpaillaan, ettei astu kenenkään varpaille ;)

Crane kirjoitti...

No naulan kantaan, Lastu! Anopit varpailleen!!!
Mukavasti sanoit; kun PÄÄSEE anopiksi... Totta, niin totta! Kun vain aina joka mutkassa muistaisikin sen!

Anonyymi kirjoitti...

Tämä oli hyvä kirjoitus.

Jäin miettimään suomusilmä-äidin elämää. Mitä hänelle jää jäljelle, jos suomut putoavat? Ahdistus? Suru? Ehkä vihdoin oma elämä? Täytyy vain uskoa, että totuus tekee vapaaksi. Kipeäkin totuus.

Crane kirjoitti...

Hyvää pohdintaa, mm. Kallistun tässä tapauksessa ajattelemaan, että ahdistus pitää suomut silmillä. Totuuden katsominen tarkoittaisi myös omien virheidensä näkemistä....